9 mesta koja morate posetiti sa decom u Beogradu


Iako Beograd za decu nema toliko sadržaja koliko bi možda jedan glavni grad trebalo da ima, nigde nisam primetila da se deca čuju glasnije nego u Beogradu. Beograd je kid friendly grad i ovo je jedan moj pogled na delove Beograda u kojima su deca uvek dobrodošla.


Beograd je grad koji ima toliko veliku dušu koliko samo mi možemo u našoj glavi da zamislimo. 
Šta reći o Beogradu što se već ne zna? Apsolutno ništa. Svako ima svoj ugao posmatranja, ali činjenice su nešto što izdvaja opšta mesta svakog grada: Beograd ima dva rečna bogatstva, Savu i Dunav,  ima stari i novi deo, starosedeoce i dobro-došljake, ima i Adu Ciganliju, Avalu i Kalemegdan, Tašmajdan, Zemun, Košutnjak, zatim i Zvezdarsku, Banjičku i Bojčinsku šumu. To su najznačajniji delovi grada gde možete provoditi vreme sa svojom porodicom, a ja ću vam izdvojiti one na kojima se moja deca i ja osećamo najopuštenije. 

 1. Muzej nauke i tehnike


Da ne bude da stvaram od mojih malih bandita nekakve "naučenjake", ali Muzej nauke i tehnike je jedini sadržajem prilagođeni muzej za decu u Beogradu i s punim pravom mogu da kažem da su i pored muzejskih pravila, deca slobodna u otkrivanju nepoznatog i nesputana u svom prirodnom ponašanju.

Muzej ima više sadržaja, a jedan ceo deo je prilagođen nauci za najmlađu publiku. Glavna postavka muzeja je takođe veoma zanimljiva deci. Ona sadrži starinske aparate i uređaje, telefone, stare radio prijemnike, koje deca mogu da gledaju samo u crtaćima, na buvljacima i u muzejima, ogroman globus koji deca obožavaju, orgulje i stara vozila, koja se nalaze u prizemlju, gde se nalazi i dečiji deo. 






Dečiji deo muzeja podeljen je na dva dela: muzej igračaka i naučni deo, koji je deci najzanimljiviji. Tu su na interaktivan način predstavljena otkrića iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije i psihologije. Vizuelna rešenja eksponata na praktičan način približavaju malim posetiocima nauku kroz korišćenje samih eksponata kao predmeta eksperimenata: kroz vožnju bicike do aktiviranja zvuka iz radio prijemnika; snopova molekula, učenje o silama teže i ravnoteže u krivoj kući, smejanje u sobi sa krivim ogledalima, nova saznanja osopstvenoj težini na Marsu, Saturnu i posmatranje planeta Sunčevog sistema. 

Nemojte misliti da je muzej samo za školsku decu, deca već od tri godine mogu razumeti i upoznati se sa nekim pojmovima koji se predstavljaju u muzeju. Najvažnije od svega je to da su u Muzeju nauke i tehnike deca uvek dobrodošla i da se buka i pipkanje eksponata tolerišu, a u dečijem delu su i poželjni. Mnoge aktivnosti, gostujuće postavke i radionice su posvećene upravo deci. 

Ovaj muzej je odlična zabava, naročito ako želite da provedete kvalitetno vreme sa svojim detetom. Ono što je sigurno je da će vam se toliko svideti da ćete i vi i dete poželeti da ga ponovo posetite. Mi smo čak tamo slavili rođendan o kome se mesecima pričalo i koji je inspirisao i drugu decu da baš u njemu proslave najveseliji dan u godini. 

Porodična karta za muzej je 300 dinara, a muzej se nalazi ovde.


2. Dunavski kej



Šetalište na Dunavskom keju nalazi se kod bivšeg hotela Yugoslavija, na Novom Beogradu. Preporuka je provoditi vreme na keju kada je sunčan dan, ali ne previše vreo. Šetnja u vreme najjačeg sunca nije poželjna u ovom delu šetališta, jer se baš duž dečijeg dela ne nalazi hlad. Najbolji period za šetnju su poslepodnevni sati. 

Od sadržaja - nema šta nema, samo se pripremite za buku i držite novčanik pri ruci: luna park, igraonica na otvorenom, mini bandži, veštačka stena, čitavi gradovi - skakaonice, bicikle, autići.





Evo cena pojedinih aktivnosti čisto da se pripremite: Luna park (vožnja je 80 dinara, ali ako kupite 5 platićete 240), igraonica (400 dinara ulaz za decu), gradovi na naduvavanje (150 dinara 15 minuta, ali divni momci nam uvek produže vreme). 

Duž celog poteza su splavovi - kafići i restorani gde možete ručati, a duž šetališta možete grickati kokice, kuvani i pečeni kukuruz, jesti sladoled, palačinke, pomfrit, šećernu penu. Za ovakvu jednu šetnju budite spremni da izdvojite minimum 1000 dinara, pod uslovom da se dogovorite sa detetom za ispunjenje samo određenog broja željica. 


3. Šetališta pored reka 



Mirnija i opuštenija šetališta pored reka, koja vas mogu manje koštati, jer dečiji sadržaji koji mame pare nisu stavljeni u prvi plan, nalaze se na:

-  novobeogradskoj strani Save, 
-  šetalištu na Ušću reka Save u Dunav kod Brankovog mosta 
-  stazi Dorćolske strane Dunava. 




Svako od ovih šetališta ima prelepe poglede, manje sadržaje za decu, a duž svih šetališta nalaze se i biciklističke staze: sa Dunava iz dela Starog grada možete doći do Ade Ciganlije, a novobeogradske staze su povezane sa svih strana. Bicikle možete iznajmiti na početku svakog šetališta. 

Ukoliko vam je do sportskog dana, kraj šetališta se nalaze i teretane na otvorenom. 

Ne morate brinuti o hrani i piću, svuda se nalaze čuveni novobeogradski splavovi na kojima možete jesti i piti. Ako se snađete za čuvanje dece - ovi klubovi na vodi najbolji su noćni provod u regionu.


Beograd ima moć da ga svi prihvataju kao svog i energiju da i on sam prihvati sve kao svoje. 

3. Akvarijum i tropikarijum 


"ljubavlju do ideje, voljom do realizacije"


Pre manje od godinu dana otvoren je prvi Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu. Ova vodena oaza nalazi se na Senjaku i otkriva nam vodeni svet kakav nismo imali prilike da vidimo u Beogradu. U divnom ambijentu, na površini od 400m2, možete videti pirane, ribicu Nemo, korale iz Crvenog mora, jastoge, jegulje, ribe iz Amazona i sa Havaja.




Zanimljivo je da su ga otvorili entuzijasti i da akvarijum živi od donacija, a ulaz je besplatan. Bilo bi dobro da prilog za hranu ribicama, kornjačama, papagajimia, gušterima i zmijama ostavite na mestu predviđenom za to, koji se nalazi sa leve strane pored ulaza kao zahvalnicu što ste uživali u prelepom ambijentu. Ovo mesto me svaki put podseća koliko je važna volja i kako sve možemo uraditi ako verujemo u sebe i svoju ideju.




Svi u Beogradu mogu da se zovu Beograđanima bez obzira na to koliko dugo u njemu žive.

4. Ada Ciganlija 


"pogled je širok onoliko koliko ga vidimo"


Savsko jezero Ada Ciganlija je oaza odmora i umora. To je pravo carstvo slobode za decu. Spremite se za uživanje u prirodi i aktivnostima na prostoru obogaćenom raznim sadržajima za decu, ali i za odrasle. 





Ada je prava svaštara fantazije! Ne znate šta biste pre. Od igraonica na vodi, avantura parka, mini golfa, bandžija, zip-lajna, do kafića sa igraonicama, peskom, toboganima, bazenom, sportskih terana. Međutim, ukoliko želite mir i tišinu, možete ih dobiti, ali na manje posećenim mestima, za kojima morate tragati, jer Ada je beogradsko more i tokom leta ume da bude prebukirana. Što se hrane tiče - nećete ostati gladni - brza hrana, hrana u restoranima, grickalice - sve je dostupno. 




Ada ima dve strane: Makiška strana, na koju možete ići kolima do mesta koje vam odgovara (mada očekujte gužvu na parkingu i zakrčenje saobraćaja u popodnevnim satima, u pravcu ka gradu) i Savsku stranu, na koju kolima možete ući uz doplatu parkinga (250 din), ili parkirati na ulazu u Adu po ceni od 100 dinara za ceo dan.





Takođe, sa novobeoradske strane, preko Save, možete ići brodićem (cena vožnje je 80 dinara, ali porodične karte su povoljnije), što upotpunjuje dečiju zabavu. Fenomenalna stvar je da u čamcima možete transportovati bicikle i vožnju sa novobeogradskog asfalta nastaviti u prirodi. 

Sa Savske strane nalaze se: naučni, izletnički park, sportski tereni, veslački klubovi, igraonica na vodi, nudistička plaža, bandži, Ada Safari, gde možete pecati i uživati u ribljim specijalitetima. Na suprotnoj strani je često čistija voda, ukoliko se odlučite za kupanje, ali to je samo moje zapažanje (uostalom, kao i sve na ovom blogu).

Na koju god stranu da odete, možete se prevesti na drugu stranu peške, biciklom (iznajmljuju se oko cele Ade po ceni od 300 dinara), vozićem (karta je 150 dinara) ili možete preplivati, mada vam ovaj put ne bih preporučila, zbog visoke trave na sredini jezera.


5. Tašmajdanski park 


- oaza mira u srcu grada

U samom centru Beograda nalazi se Tašmajdanski park, mesto za opuštanje i odmor, mesto gde deca u srcu grada imaju svoju oazu u prirodi. Postoji nekoliko parkića za decu podeljenih po uzrastu dece: bebe, deca od 2 - 5 i treći deo predviđen za malo starije avanturiste.

Pored parka nalaze se i Dečiji kulturni centarMalo pozorište Duško Radović i crkva Svetog Marka.







Beograd se svakodnevno menja, ali i prilagođava se svakome. 


6. Kalemegdan 



Nezaobilazna turistička destinacija Beograda, ali i deo grada gde svakodnevno borave deca, penzioneri i umetnici, Kalemegdan, je gradski park koji u svom centralnom delu ima tvrđavu, utvrđenje starog Beograda. 



Neki misle da se najlepši pogled na Beograd nalazi upravo na platou iznad ušća Dunava i Save na Kalemegdanu, i to baš kod simbola grada, spomenika Pobednik, dela vajara Ivana Meštrovića. Predivan pogled na Beograd možete doživeti i sa kule koja pripada opservatorijumu





Kroz jednu od sedamnaest kapija ulazi se u tvrđavu u kojoj se nalazi i Vojni muzej. Zavisno od uzrasta, decu na Kalamegdanu možete povesti u istraživanje tvrđava, u viteški pohod kroz Planetarijum, Rimski bunar, u crkvu Ružicu, do Kule Nebojše, Vojnog i Prirodnjačkog muzeja, topova na otvorenom, dinosaurus parka (ulaz 250 dinara za decu, 300 dinara za odrasle), i nezaobilazni luna park i zoo vrt.


7. Beo zoo vrt 



Ne tako reprezentativan, ali u samom centru grada i sa posebnim šmekom, na Kalemegdanu se nalazi beogradski zoo vrt ili Vrt dobre nade. 



Karakterističan je po ljubavi belih lavova: mnogo beba belih lavova rođeno je u ovom zoo vrtu. Simboli ovog zoološkog vrta su sve bele životinje: beli lav, tigar, orao, vuk... Životinje su zatvorene u kavezima i u skučenom prostoru, što mnoge ljubitelje životinja ne ostavlja ravnodušnim, iako deca na to i ne obraćaju pažnju. Pešačke staze su na mnogim mestima neprilagođne za kolica. Deo u kome deca najviše uživaju je bebi zoo vrt, gde su puštene mini kozice koje deca mogu slobodno maziti i hraniti travom, specijalno namenjenoj za njih. 

Vrt ima preko 2000 životinja. Cena karata za odrasle je 400, a za decu 300 dinara.


8. Kolarac 


"oaza pravog muzičkog ukusa"


Muzički centar Kolarac svakog meseca svoja vrata otvara za decu. To je serijal koncerata koji uči decu kako se sluša muzika. Cilj ovakvog približavanja muzike deci je ne samo jedna prava muzička edukacija, već i negovanje osećaja za lepo i izgradnju kvalitetnog muzičkog ukusa. Organizatori su se i po ceni pobrinuli da klasičnu muziku približe široj dečijoj publici, tako da po ceni od samo 100 dinara možete prisustvovati ovom pravom muzičkom spektaklu.




Deca se na zanimljiv način, u konstantnoj interakciji uče bontonu na koncertu i osnovama muzičke kulture. Prirodi dečijoj se nije stalo na put  - skoro sve im je dozvoljeno, da ustanu, djuskaju, tapšu, a na kraju koncerta voditelj programa ih poziva na  binu da osete scenu, vide instrumente izbliza ili popričaju sa muzičarima. Barok, renesansa, Diznijeva muzika, Beatlesi samo su neki od zvukova uz koju deca na Kolarcu mogu igrati i pevušiti.Takođe, Kolarac svakog meseca, nekada i dva puta mesečno, organizuje Koncerte za bebe, gde je ulaz za bebu besplatan, a kartu u isznosu od 400 dinara plaća samo bebin pratilac.


9. Šetalište Savamala 



Da ne ulazimo u činjenicu na koji način je sagrađena, šetalište pored Save, u starom delu Beograda je najmodernije uređeno šetalište u Beogradu. Pogled - predivan, dečijih besplatnih parkova - za sada čak 3, hrane i pića - ima, cene na svetskom nivou. Za sada obećava, pogledajte fotografije:






Ovo je moja perspektiva Beograda, onakvim kakvim ga ja i moji dečaci doživljavamo. Ukoliko sam neki deo Beograda za decu, gde vi volite da provodite vreme sa klincima - propustila, podelite to sa nama u komentaru. 


Beograd je dovoljno veliki za sve nas, a dovoljno mali da se baš tamo sretnemo!


Stranicu Mama i dete možete pratiti i na Facebooku.



P.S. Pozivam mame blogerke da napišu vodič za decu kroz svoj grad - jer je i Srbija kao Beograd - dovoljno velika za sve nas, a dovoljno mala da se baš tamo sretnemo!




  

8 comments :

  1. Dobro, i gde me vodiš kad dođem? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamo gde ćemo pustiti decu na slobodu, a nas dve na miru ispijati kafe...a to je Ada!

      Delete
  2. Super ideja samo bi lista moga grada imala recimo četiri tačke :-/

    ps.Dodala bih na listu Košutnjak,lep i za šetnju i vožnju bicikala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema veze: četiri - četiri. Olakšalo bi nam kada dođemo u posetu ;)
      Da, Košutnjak nisam uvrstila, jer mi je malo dalji i ne idem tako često, ali jeste divan i umirujuć, naročito leti!

      Delete
  3. Odlicna ti je ideja (i vodic) . Prihvatam izazov i pisem za novi sad kad budem nasla vremena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlično! Baš se radujem, naročito jer je Novi Sad u pitanju! Javi kad objaviš!

      Delete