10 kratkih odgovora vezanih za ekcem



Najviše pitanja koja dobijam u inboks su pitanja vezana za ekcem. Naravno, ja nisam otkrila magični lek, niti sam lekar i jedino što mogu je da vam ispričam ono što znam i što je pomoglo mom detetu. 

Ovo su odgovori na najčešća pitanja koja su mi mame dece koja imaju atopijski dermatitis postavljale u poslednje vreme: 

1. Da li su ekcem i atopijski dermatitis isto?


Ekcem je bolest kože koja se kod dece može javiti već od rođenja. Često se poistovećuju, iako je zapravo atopijski dermatitis vrsta ekcema koja se učestalo pojavljuje i ima veze sa atopijskim bolestima

2. Kada se javlja atopijski dermatitis?


Najčešće se javlja između drugog i šestog meseca, ali se može dijagnostikovati tokom celog života. 

3. Gde se pojavljuje ekcem?


Lokacija ekcema kod beba u početku je na licu (obrazi, čelo, brada), zatim na vratu (napred i pozadi), prevojima (unutrašnjost lakta, iza kolena), da bi se kasnije najviše razvijao na rukama i nogama. 




4. Kako izgleda ekcem?


Ekcem je suva koža čije su manifestacije različite, zavisno od stanja problematičnog dela kože. Koža je suva, dehidrirana, perutava, tokom pogoršanja, zadebljana i tvrda. 

5. Šta prati pojavu ekcema?


Ekcem je često praćen veoma iritantnim svrabom, koji često može i sam biti uzrok pojave ekcema. Svrab remeti normalno funkcionisanje, a naročito san kod beba. Pročitajte koje tehnike sam koristila prilikom uspavljivanja moje bebe koja ima atopijski dermatitis.

6. Zašto se javlja? 


Pojavu ekcema povezuju sa opštim stanjem metabolizma. Pogoršanja se javljaju nakon pada imuniteta, posle virusa, infekcija, prehlada. Čest okidač za pojavu ekcema kod beba je rast zubića. Jedan od uzroka može biti i alergija na hranu

7. Kakva klima pogoduje ekcemu?


Letnje godišnje doba i morska klima pomažu u suzbijanju simptoma ekcema, dok zima, hladno i suvo vreme utiču na pogoršanje stanja kože. Pročitajte i kakva ishrana se preporučuje osobama koje imaju atopijski dermatitis.




8. Da li kreme protiv ekcema delotvorne?


Kreme za negu kože zahvaćene ekcemom nisu lekovi koji će u akutnom stanju suzbiti pojavu ekcema. Kreme za hidrataciju se koriste više puta dnevno i one se preporučuju za negu atopične kože. Mogu pomoći kod lakšeg oblika ekcema. 


9. Kako izabrati kremu protiv ekcema?


Od tipa i stanja atopične kože zavisi koja krema će detetu odgovarati. Može se desiti da detetu odgovara jedna krema, ali da mu nakon određenog perioda ne prija, ili da jednom detetu odgovara, a drugome - ne. Jedini način da izaberete kremu je da probate kako će delovati na koži. U tu svrhu preporučujem vam korišćenje testera.


10. Da li treba menjati kreme s vremena na vreme?


Ukoliko primetite da koži odgovara određena krema, nema potrebe za promenom. Međutim, ako je stanje kože lošije, a koristite istu kremu i primetite da nema poboljšanja, povremeno menjanje krema je poželjno.


11. Koje kreme protiv ekcema su najbolje?


Nema pravila. I obični apotekarski emolijensi mogu poboljštati stanje kože. Testirajte, probajte, menjajte i pridržavajte se osnovnih pravila za negu atopične kože kod dece


Za detaljan pregled kože konsultujte dermatologa. Ovaj tekst je isključivo iskustveno - informativnog karaktera ;) 

Pišite mi i pratite me na Facebooku


0 коментара :

Post a Comment