Mafini za alergičare početnike




Da se razumemo - niti sam neka kuvarica, niti volim da provodim vreme u kuhinji, ali od kako smo saznali da nam je dete alergično na mleko, jaja, gluten, soju, kikiriki i još ponekad ponešto, nije mi nikada teško da spremam i često pronalazim zadovoljstvo u otkrivanju novih recepata. 

Dok nisam otkrila trikove bezglutenske kuhinje, bio je ogroman izazov napraviti nešto jestivo, bez glutena, bez jaja i bez mlečnog. Ali sa ovim mafinima nikad nisam pogrešila. Spremala sam ih na različite načine, sa cimetom, sa kakaom, sa jabukama, bananama i šljivama, u svim mogućim varijantama, u zavisnosti od uvođenja dozvoljenih namirnica. 

Najbolje od svega je da uvek uspeju, uvek su ukusni, mekani i sočni. Recept je veoma jednostavan, sami sastojci se pomešaju za 5 minuta, dok pečenje na 220 stepeni traje 15 minuta:

1/2 šolje pirinčanog mleka
1/2 šolje belog pirinčanog brašna
1/2 šolje integralnog pirinčanog brašna
2 kašike šećera
2 kašike ulja
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
voće po želji (1 banana ili 2 rendane jabuke) ili 1/2 šolje pirea od voća ili džem od šljiva, kajsija.

Uz voće neutralnog ukusa, kao što su jabuka i banana, volim da stavim kakao da ih malo obojim, pa stavim i kockicu crne čokolade, pa dobijem čoko mafine. 

Dok sačekamo hlađenje na rešetkastoj podlozi - poslastica je spremna za 30 minuta. 


  

0 коментара :

Post a Comment